“Johan Cruyff nem félek semmitől” – emlékszik Txiki Begiristain. Másfelől a holland játékosok voltak. Legalábbis el kell kezdeni, mielőtt a félelem fölé kerülne. “Ha kétségek merülnek fel, az emberek hajlamosak a számok biztonságára törekedni, hogy menjenek az állományhoz” – mondja Begiristain, az egykori barcelonai szélső. – Nem Cruyff. Első megoldása mindig támadóbb volt, szélesebb. Három a hátsó és középső hátsó Ronald Koeman? A teljes középpontok helyett a üdvözlő bónusz Unibet középpályások? Minden alkalommal, amikor megoldást keresett, többet megtámadott. És amikor elmondta nekünk, hogy mit csinál, azt gondoltuk: “őrült vagy mi?” “Johan Cruyff gyászjelentés: Európa első labdarúgó szupersztárja Olvass tovább!

Hogyan értette meg az edző? Begiristain nevet. “Mert ő Johan Cruyff!”

És Johan Cruyff minden.Nem lehet olyan ember, aki befolyásolta a modern futballt, mint Cruyff; Barcelonában biztosan nem. Ott volt a védője a futballos hitnek, az istenségnek, az embernek, aki forradalmasította a klubot, nem egyszer, hanem Unibet kétszer és örökre; még akkor is fontosabb, mint Begiristain és csapattársai elképzelhették a második eljövetelét. Cruyff egy új identitást és egy új, sportos diskurzust adott Barcelona számára, amely kiegészítette és mélyítette el a társadalmi-politikai helyzetet, amelyet jól megértett és elfogadott; valójában. ”

Van egy Cruyff előtt és egy Cruyff után. Játékosként 14 évig vezette őket az első bajnoki címükhöz; mint menedzser vezette őket az első Európai Kupa. A hagyaték világos, mély és jelen van.1990 előtt Barcelonában 10 bajnoki címet szereztek az egész történelemben, és nem voltak európai kupák; azóta 13 liga és öt európai kupát nyertek. De nem a trófeákról van szó, Unibet vagy nem csak; ez túlmutat a filozófián és az identitáson. Nyertes, biztos; a győzelem egyik módja is.

Cruyff a játékos 1973-ban érkezett; Cruyff a menedzser 1988-ban érkezett. Barcelona soha többé nem lesz ugyanaz. Kétszer távozott, de soha nem hagyta el igazán. “A labdarúgásban semmi lehetetlen az érkezés és Johan Cruyff páratlan karizmája és tehetsége nélkül” – mondja Pep Guardiola. “Soha nem félek hibáztatni, és igyekeztem ezt az ötletet felhozni a pályára” – mondta Cruyff. “Azt mondtam a játékosoknak, hogy ne féljenek:” Ha van ötlete, jó: próbáld ki.És ha téved, ne aggódjon. “” A prédikációt gyakorolta.

Cruyff, aki háromszor európai bajnok volt, a világ legjobb játékosa, a holland legtehetségesebb képviselője Totál labdarúgás, lehetett aláírni a Real Madrid, de ő nem. Részben azért, mert Ajax eladta a Real Madrid-nak. – Ez etikátlan. Azt mondtam: “Én úgy döntök” – emlékezett vissza. Fenyegetőzött, hogy nyugdíjba vonul, hacsak nem engedheti meg Unibet csatlakozni Barcellába, ahol ismerte Vic Buckinghamot és Rinus Michels-et, akikkel már megszólalt. Ő lett a világ legdrágább játékosává, de ez volt a Barcelona legjobb befektetése. Facebook Twitter Pinterest Johan Cruyff 1973-74-ben Barcelonában szerzett első spanyol bajnoki címet.Fotó: BPI / REX / Shutterstock

A külföldi játékosok tilalma végül felemelkedett, Cruyff 1973 októberében először debütált Granadával. Barcelona a negyedik helyről érkezett, már az Uefa kupából jöttek ki. Az egyik magazinburkolat megmutatta az új aláírást a fáklyákban és unibet fogadási bónuszok egy csíkos jumpert, hatalmas ing gallérral, kabátja hűvösen lehúzott a vállán. “Cruyff: az egyetlen remény a káosz elkerülésére” – jelentette ki a főcím. Igaza volt. “14 évvel a bajnokság megnyerése nélkül mentünk el, és a culés kétségbeesésbe kezdett” – emlékszik Charly Rexach csapattársa. “És akkor érkezett Cruyff.”

A szezon végén a Barcelona 1960 óta először bajnok.Nem vesztették el a mérkőzést, ami annyit jelentett az oldalán, hogy 22 veretlen volt, mielőtt kétszer vesztett volna a cím megszerzése után. Mint kiderült, az egyetlen olyan bajnoki cím, amelyet spanyol játékosként nyert, de ha ez meglepő korlátozott hozamot jelent az ezüstszálak tekintetében, akkor a hatás Unibet mostanra szinte korlátlan – különösen akkor, amikor Cruyffot a Cruyff-al . Amikor Cruyff volt.

“Cruyff szenzációs játékos volt” – mondja korábbi csapattársa, Juan Manuel Asensi. “Ő is győztes volt. A mentalitás változása brutális volt. Olyan volt, mintha vízbe fulladtunk volna, és most kivettünk belőle a vízből. “Cruyff emlékeztetett:” [Barcelonában] mindig az inferioritásról gondoltunk, Madriditis volt. Mindig azt gondoltuk, hogy áldozat vagyunk, de gondolatom szerint nem volt áldozat.Azt mondtam: “Nézzünk magunkra, hagyjuk a többit, amit akarnak; tudjuk, mit akarunk. “” Tudta, mit akar; a stílust meghatározták, az egyiket edzőként és játékosként hű maradt. Rexach azt mondja, hogy a labdarúgás feltételeinek megváltozása, amikor 1973-ban jött, “radikális, forradalom” volt. Megmagyarázza: “Akkor a labdarúgás volt:” Jól van, ki megyünk: gyere a fiúk, Unibet kemény “, és ez volt. Senki sem tanulmányozta az ellenfeleket. Harc volt, fut, ugrás. Aztán: “Nem, jobb labdarúgás”. Cruyff fertőző volt, és radikális váltást képviselt a Barcán, és nem unibet fogadási bónuszt csak a pályán.Asensi azt mondja: “A Cruyff-lel minden megváltozott – a klub és a csapat.” Minden szinten elfogadta az egyezményt; ez nem csak sport volt, hanem a társadalom volt. “Azt mondták, nehéz volt, de nem voltam nehéz, csak az igazságért harcoltam” – mondta Cruyff. “A háború utáni korszakból származom; A ’47-ben születtem, és az én korom összes embere megújította mindent – a Beatles-t, az összes ilyen embert. Mindig megújítottam, mindig kihívást jelentettem. “Johan Cruyff: a forradalmár, aki megváltoztatta a világ labdarúgásának látszatát Richard Williams Olvasson tovább

Új volt, izgalmas, más.A jövőbeni barcelonai elnök, Joan Laporta 11 éves volt, és Cruyff akar lenni, a haját, mint a holland, és átmásolja a mozdulatait. “Ha újra születtem, szeretnék Pep Guardiola lenni” – mondja Laporta. “És azt mondom, csak azért, mert nem merem azt mondani, hogy Johan Cruyff akarok lenni.” Volt valami ellenállhatatlanul vonzó neki: művészi, bohém és ragyogó labdarúgó. A csapat fizikusja Ángel Mur ragaszkodik hozzá: “Cruyff művész volt. Még azok is, akik nem szeretik a labdarúgást, abbahagyták, hogy figyeljenek rá. “Rexach azt mondja:” Emlékszem, olyan helyekre mennek, mint Santander, Burgos vagy Granada, és néha saját rajongóik is elmenekülnek a játékosainkhoz amikor elrontott minket.Először alkalmuk nyílt arra, hogy egy olyan alakot láthasson, mint Johan Cruyff a testben, és nem akarták, hogy a középpontjuk megdöntsék a látványt. “Rexach bemutatja Barcelonában az 5-0-os Real Madrid 1974 februárjában, mint a pillanat: a jelenlegi Barcelona modell kezdete.Azon az éjszakán Emilio Butragueño, egy igazi rajongó és egy későbbi legenda a Bernabéuban, aki elismerte, hogy Cruyff, a bálványa volt, látta. Cruyff szenzációs volt, uralta a mérkőzést amely végül hatalmas élő fogadás politikai és társadalmi szimbolikussal járt, amelyet csak azért tudott játszani, mert előhozta fiát – egy fiú, ragaszkodott ahhoz, hogy Jordi, mint Katalónia védőszentje, a anyakönyvvezető. – Én csak tetszett a név – emlékezett vissza, miközben mosolygott egy kicsit. “[A nyilvántartó hivatalnál] azt mondtam:” Mi nem megengedett? Úgy döntök, hogy holland vagyok. Úgy döntök a fiam nevéről. “Cruyff mindig elhatározta. És a döntései annyira különbözőek voltak. “Jobb, ha az elképzeléseidet el fogod esni, mint valaki másnak” – ragaszkodott hozzá.Ő is esett, de fölé állt. Amikor Cruyff 1988-ban átvette a menedzsert, Barcelonában adósságot és válságban volt. Az eredmények rosszak voltak, rosszabbak voltak a performanszok, a légkör szörnyű volt és leállt, miközben még a Josep Lluís Núñez klub elnöke és Jordi Pujol képviselõi elnöke közötti kapcsolat romlott. Nem működött azonnal, de visszanyerte az általa megtestesülő identitást. Ő kockáztatott, és jutalmat kapott. Facebook Twitter Pinterest A Cruyff az 1992-es Európa-kupa döntőjében folytatja edzését.Fotó: Tom Jenkins a Guardian számára

“Ez egy másik ötlet volt, egy másik módja annak, hogy megnézzük a játékot” – emlékszik vissza Michael Laudrup. “Cruyff az egyetlen edző, aki olyan taktikai dolgokat mondana, amiket még soha nem hallott, és azt gondolja:” Ó persze! “Logikus lehet, de az edzők 90 százaléka nem ugyanezt mondja. Cruyff jelölt mindannyiunkat. A barcelonai csapatok különböztek egymástól. “Kevésbé sikeresek voltak, kezdetben.

A Cruyff alatt Barcelona négy bajnoki címet nyert egymás után. Végül is megnyerte az Európa Kupa, 1992 májusában a Wembleyben a Sampdoria ellen. A Cruyff később jelentkezett a Rexach-szal, de azon az estén az ő korábbi csapattársa volt az asszisztens fogadási bónuszok edzője és a legjobb barátja.Rexach szerint a trófea megnyerése “felszabadítás”; a történelmi fatalizmus végül legyőzött. “Sokan vártak ránk, hogy újra megcsavarhassuk” – tette hozzá Rexach -, és az az érzés, hogy egy újabb élet kezdődik. “Megszabadítottunk.”

Mur, aki az előző fizioterapeuta fia volt, több mint hat évtizeden át családi dánháza volt a háborúban, és azt mondja: “A felelősség óriási volt és az utolsó után a felszabadulás érzése óriási volt. “Mielőtt ez volt, volt feszültség, idegek, félelem. Ahogy a játékosok az életük legnagyobb pillanatára készültek, és az FC Barcelona életében, Cruyff híres volt egy utolsó üzenettel: “Salid y disfrutad”. Menj ki és élvezd.